torsdag den 22. juli 2010

Kan man dyrke for meget motion som type-1 diabetiker?

Skrevet af Morten Hasselbalch

Efter jeg igennem de seneste måneder her på bloggen har argumenteret for og stedvist glorificeret motionens betydning for en velreguleret diabetes, vil jeg i dette blogindlæg nuancere emnet ved at argumentere, at rigtig meget motion potentielt kan skabe et dårligere reguleret blodsukker.Jeg har siden jeg fik diagnosticeret type-1 diabetes i 1998 haft intensive træningsperioder. Det var bl.a. op til min første Ironman i 2003; op til 6 timers løb i 2009 og det seneste år, hvor jeg træner op til en ny ironman ved racet Challenge Copenhagen i august 2010. Det har i perioder betydet op til 10-12 timers effektiv træning om ugen. Selve træningen vil jeg stadig hævde er yderst sund, men jeg tillader mig at stille spørgsmålstegn ved at den periodisk megen træning giver et optimalt reguleret blodsukker.

Et for højt startblodsukker
Når jeg ved at jeg skal ud og løbe 20 km senere på eftermiddagen, ligger det i baghovedet i løbet af dagen. Nogen gange tænker jeg at det vil være bedst at ligge nærmere 10 i blodsukker end f.eks. 4 op til træningsturen. Ikke irrationelt, men heller ikke hensigtsmæssigt at forsøge at ramme de 9-10 med den risiko der vil være for at komme til at ligge højere, og de konsekvenser det nu har for os diabetikeres krop. Opskriften synes at være lige til: Hold dig lavt i løbet af dagen og indtag kulhydrat lige inden løbeturen. Korrekt, men det kræver så til gengæld at jeg lige præcis ved hvor meget det indtagne kulhydrat vil hæve blodsukkeret, ellers mister jeg hurtigt overblikket og fornemmelsen af hvor blodsukkeret er på vej hen – fra starten af løbet. Dette kan indøves, og det skal det, hvis man vil have en uproblematisk træning. Men min pointe er, at når man træner 6-8 gange om ugen, er det ikke unormalt at nogle af startblodsukkerværdier ligger på omkring de 10 eller mere, og det er ikke godt nok. Så hvis man sætter sig nogle mål der kræver meget træning, er det meget vigtigt at erhverve sig grundige erfaringer om hvordan blodsukkeret bevæger sig ift. kulhydratmængder.

Betydningen af efterforbrændning for et velreguleret blodsukker
Meget motion kan potentielt også give et dårligere reguleret blodsukker pga. efterforbrændingen. Ved lange træningsture og længere konkurrencer, kan det efterfølgende døgn være præget af fortsat brug af energidepoterne. Dette skal man være opmærksom på ellers havner man i lave blodsukkerværdier, som betyder kulhydrat indtag, som derved kan efterlade et blodsukker ret så svingende.

Hormonerne påvirker blodsukkeret
Endeligt er min erfaring at frigivelsen af hormoner har stor indvirkning på mit blodsukker. Det er først og fremmest ved konkurrencer, hvor stress niveauet er højt. Der frigives hormoner som bl.a. adrenalin, som for mit vedkommende synes at hæve blodsukkeret ret så voldsomt. Hvor meget er lidt uvist, men det er klart en ubekendt som jeg skal være opmærksom på i blodsukkerreguleringen.

Challenge Copenhagen - lige om hjørnet
Challenge Copenhagen og de 3,8 km svøm, 180 km cykling og 42,2 km løb, er kun 3½ uge væk, så det er nu at de sidste erfaringer skal gøres. Her er udfordringen især at forsøge at have koldt vand i blodet og søge et startblodsukker på omkring de 10 inden de 3,8 km svømning. Mine erfaringer fra stortset alle race er nemlig, at frigivelsen af hormonerne hæver blodsukkeret mere end den energi jeg bruger på svømningen. Resultatet er derfor at blodsukkeret er højere efter svømningen, end da jeg startede ud! Men det er mentalt hårdt at starte 3,8 km havsvømning med et lavere blodsukker end 10. Disse ironmanspecifikke forberedende faktorer vil jeg uddybe i den næste blog.

Morten

8 kommentarer:

  1. Super reading Morten, I am reading all your blogs now. Your experience will definitely motivate me to get back in the hunt for my goals.

    SvarSlet