onsdag den 3. marts 2010

Drømmen om en Ironman


Skrevet af Morten Hasselbalch

Du kan hvad du vil – diabetes er blot en variabel mere at tage hensyn til”. Dette citat stammer fra en artikel, jeg skrev til diabetesbladet i 2006 om dét at løbe maraton med type 1 diabetes. Fire år er gået, ny viden er erhvervet, flere blogindlæg og artikler er blevet læst. Alt i alt er jeg blevet klogere, og jeg er ikke længere sikker på dette mottos rigtighed.


Det står tydeligere og tydeligere for mig, at vi diabetikere ikke har samme forudsætninger for at kunne udleve vores drømme. Nogle diabetikere har en diabetes, som er meget vanskelig at styre, andre kan have det svært med den psykiske last, som diabetes også kan bringe med sig, og for nogle helt tredje personer er diabetes blot en medpassager. Med andre ord er diabetes ’ikke blot en variabel mere at tage hensyn til’ - for alle.


Udgangspunktet for min blog de næste mange uger er derfor ikke at trætte med ordene om ’at du kan hvis du vil’. Udgangspunktet er snarere det vigtige i, at vi har nogle drømme, nogle visioner, som vi har lyst til at forfølge - på trods af diabetes. Det vigtige er drømmenes og visionernes tilstedeværelse – ikke så meget deres indhold.

Min egen drøm er at gennemføre en Ironman 15. august 2010 i København. Hvordan jeg bevæger mig hen mod dette mål med diabetes som min nærmeste, er dét, min blog kommer til at handle om. Jeg har gennemført en Ironman i 2003, men det udelukker ikke en ny og samme drøm. Nu er jeg bekendt med udfordringen, denne gang formegentlig endnu bedre udrustet – i hvert fald når det handler om diabetes som passager. Blogindlæggene vil bl.a. handle om:

- Motivationen bag at lave en Ironman
- Hvad kræves der for at lave en Ironman
- Løbetræning med diabetes
- Cykeltræning med diabetes
- Svømmetræning med diabetes
- At balancere mellem de høje og lave blodsukre
- Diabetes og ernæring i forbindelse med Ironman træning

Jeg ser frem til nogle interessante spørgsmål og diskussioner.

God fornøjelse.
Morten Hasselbalch

6 kommentarer:

 1. Hej Morten.
  Jeg har et spørgsmål til dig vedr. svømmetræning med diabetes:
  Jeg oplever det er svært at mærke lavt blodsukker under svømning. Hvordan oplever du det?
  Hilsen Karen.

  SvarSlet
 2. Hej Karen

  Jeg føler også det er svært at mærke hvor jeg er henne i mit blodsukker når jeg svømmer. For mit vedkommende tror jeg det hænger sammen med at man netop er i vandet og alt andet lige har det sværere ved at mærke kroppen.

  Jeg har dog nogen gange mærket lave blodsukrer ved at jeg gradvist bliver mere og mere træt. Ikke på den energiudtømmende måde, men svækket netop på den lave blodsukkerværdi-måde. Symptomet mærkes præcist på samme måde som hvis jeg har lavt blodsukker i hverdagen. Det er faktisk anderledes end ved f.eks løb, hvor jeg ikke mærker det på samme måde, eller har sværere ved at mærke det.

  Hvis jeg får lavt blodsukker i svømmebassinet eller ved havsvømning, stopper jeg. Nogen enkelte gange, hvor jeg ved jeg skal svømme mere end 1 time i bassinet, har jeg energidrik stående ved kanten, som jeg hurtigt kan indtage. Det virker hurtigt og jeg kan svømme videre uden afbrydelse.

  Jeg forsøger at starte ud med et blodsukker på mere end 8 når jeg skal svømme. Starter jeg ud med mindre, skal jeg helt sikkert drikke energidrik/spise sukker undervejs, hvorimod hvis blodsukkeret er omk. 10, behøver jeg intet.

  Håber du kan bruger informationerne Karen.

  SvarSlet